Speelschaar Ossaart

Title
Ga naar de inhoudMeisjesdansen in Vlaanderen

Elk volk heeft zijn specifieke dansen, we vinden daar jongens- en meisjesdansen en uiteraard gemengde dansen.Terwijl wij bij de jongensdansen bijna altijd een verwijzing naar strijden terugvinden, ik bedoel zwaarddansen, stokdansen, strijd om een meisje en andere, zijn de meisjesdansen meer verhalend.
Het uitbeelden van een spel, een ambacht, een traditie en zelfs een verleiding.Meisjesdansen in Vlaanderen moeten wij eigenlijk, zoals volksdans in het algemeen, behandelen vanuit onze Volkse afkomst. In de volkskunst zijn er geen staatsgrenzen maar men bestrijkt grotere of kleinere gebieden.
De gebruiken uit onze eigen streek, het Waasland, eindigen niet aan de grens met Nederland maar gaan verder het Zeeuwse in.Als wij gaan grasduinen in oude dansen vinden wij “Draaiende winden” terug. Een dans die de oogst symboliseert.
De schoven staan opgesteld en de meisjes dansen ronde deze graanschoven, de regenwolken worden weggeduwd en ze maken wind met hun schort om de rijpe graanhalmen te laten drogen.
In andere uitgaven vinden wij ook speldansen terug zoals Vrolijke kring, Draai-om, Kringloop en andere.
Dan hebben wij nu de nieuwere generatie dansen zoals De Beiaard, Dans voor Drie, Kantklossen, De Spiegel, Vierkante Ronde, De Weefkam, De Wevelingen, Eierdans voor meisjes.

Bij Speelschaar Ossaart dansen wij diverse meisjesdansen afhankelijk van het tijdstip en het programma.

Copyright © 2015.Speelschaar Ossaart
Designed by Webmaster. Van Giel Peter
Terug naar de inhoud