Speelschaar Ossaart

Title
Ga naar de inhoud


Wie zijn wij

Speelschaar Ossaart

                 
Speelschaar Ossaart werd opgericht in 1969. De groep is ontstaan in een jeugdbeweging, het Vlaams Nationaal Jeugdverbond.
De  banden met de jeugdbeweging zijn er nog maar de groep vaart een  volledig zelfstandige koers. De betrachting bestond er uit om jongeren  een zinvol alternatief te bieden voor de jeugdhuizen die toen als  paddenstoelen uit de grond rezen. Met de speelschaar willen wij jonge  mensen bewust maken van hun Vlaamse identiteit en hun laten kennismaken  met onze eigen volkse gebruiken en tradities.Ons  dansprogramma bestaat voornamelijk uit Vlaamse dansen maar ook andere  westerse volksdansen zijn er in opgenomen. Naast gemengde dansen brengt  de groep ook jongens- en meisjesdansen.
Ook het Vlaamse vendelzwaaien maakt deel uit van het repertorium. Op de optredens wordt een Vlaams programma voorgesteld.
                 
                 

De  naam Ossaart verwijst naar een kwelduivel die actief was in het  Waasland en de dronkaards op de rug sprong tot zij het gewicht niet meer  konden dragen zodat zij er bij neervielen.Het  embleem van de speelschaar is een blauwvoet (stormvogel)in een kring  die vervat is in de gestileerde letters SO.

De blauwvoet vliegt tegen de  stroom in en dat is een mooi symbool in deze geglobaliseerde wereld  waar de eigen volkse gebruiken stilaan verdwijnen. De  kledij, geen oude klederdracht, is gemaakt in de typische volkse  kleuren die voorkomen in de natuur, nl rood, groen en wit. In de loop  van zijn bestaan was de groep reeds te gast in Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Estland en Frankrijk.De groep heeft een eigen lokaal aan de rand van Sint-Niklaas: “Trapsoet” genoemd naar een oude Sint-Niklase volksfiguur.
Voor de Speelschaar is het belangrijk dat de traditionele Vlaamse gebruiken niet verloren gaan

Copyright © 2015.Speelschaar Ossaart
Designed by Webmaster. Van Giel Peter
Terug naar de inhoud